Regenmeters

Het gras is nat en er liggen plassen op het terras – het heeft geregend. Maar hoeveel? Met een regenmeter weet je het altijd; dit meetinstrument vangt de neerslag op, zodat je precies kunt aflezen hoeveel millimeter er gevallen is. Bij Welkoop hebben we verschillende regenmeters voor in de tuin: van kunststof en glas, op hoge stok of zonder stok. Je prikt ze zo ergens in de grond, het liefst op een open plek in het gras of aan de rand van een perkje.


Lees meer Lees minder
Aantal:
De nieuwe inhoud wordt geladen...

Neerslag informatie uit eigen tuin

Wist je dat er in Nederland jaarlijks zo’n 800 millimeter neerslag valt? Hoewel je misschien zou denken dat er in de herfst en winter het meeste valt, is dat niet meteen zo; neerslag in Nederland valt volgens het KNMI behoorlijk gelijkmatig verspreid over een jaar. Want als het in de winter regent, gaat het vaak om een langdurige motregen. En in de zomer gaat het vaak om buien waarbij in korte tijd relatief veel neerslag valt. 

Met een regenmeter heb je zelf zicht op hoeveel regen er valt in de verschillende seizoenen. Neerslag informatie uit eigen tuin is nuttig – of je nu een ambitieuze tuinierder bent of het gewoon interessant vindt om te weten hoeveel neerslag er nou gevallen is. 

Eenvoudige en luxe regenmeters

Een regenmeters, of pluviometer (pluvio betekent regen in het Frans), heb je in allerlei uitvoeringen. Van simpel tot luxe. Zo kun je bij Welkoop een regenmeter van kunststof kopen, maar ook een glazen regenmeter met gietijzer, metaal of aluminium. Sommige staan op een hoge standaard, andere hebben een lage voet en staan dus dichter bij de grond. 

Maar allemaal hebben ze een opening aan de bovenkant met een doorsnede die representatief is voor de hoeveelheid neerslag die gevallen is; één millimeter komt daardoor overeen met één liter water per vierkante meter. Valt er in een etmaal dus 10 millimeter regen? Dan is dit hetzelfde als wanneer je een volle emmer water (10 liter) op een stuk grond van één meter bij één meter leeggooit.

De regenmeter gebruiken

 Voor een goede regenmeting is het de bedoeling dat je de regenmeter in jouw tuin elke dag controleert en leegt. Dit komt best nauw: alleen door elke dag te legen krijg je precieze meetresultaten; je hebt dan namelijk niet te maken met de opeenhoping van neerslag van meerdere dagen achtereen en ook verdamping speelt geen rol. 

In de winter is het slim om je regenmeter meerdere keren op een dag te legen – de resultaten tel je aan het eind van het etmaal bij elkaar op. Want staat er water in de regenmeter en gaat het vriezen, dan kan de regenmeter kapotvriezen; water dat bevriest zet uit waardoor er barsten in de regenmeter kunnen ontstaan.


Tuindecoratie bij Welkoop

 Een regenmeter is tuindecoratie die je nog meer laat genieten van je tuin. Naast een regenmeter kopen, kun je bij Welkoop terecht voor nog meer tuindecoratie. Wat dacht je van thermometers voor aan de buitenmuur, tuinverlichting langs de borders of waterornamenten in een perkje?