
Tuinkalender: maart
Maart markeert het einde van de winter. In dit vroege voorjaar is de kans op een lange vorstperiode steeds kleiner. Dus stroop ze maar op, die mouwen. Deze maand mag je snoeien en het gras verticuteren en bemesten. En je tuin schoonmaken: de borders, de bestrating en de vijver. Dat is nu even aanpoten, maar straks: genieten van je mooie tuin.
Snel naar: Gazonmest | Compost | Snoeigereedschap | Groene aanslag reinigers
Welke tuinklussen in maart?
Gazononderhoud
Na het laagje kalk op je gazon van vorige maand (lees ook: tuinkalender februari), is het in maart tijd om je gazon verder te onderhouden. Deze maand staan verticuteren en bemesten op het programma. Zo heb je straks een groen en vol gazon.
Heb je nog geen kalk op je gazon gestrooid vorige maand? Doe dat dan alsnog in maart. Zorg wel dat er minimaal drie weken tijd zit tussen het kalken en bemesten. Want dan heeft de kalk ook echt de kans om zijn werk te doen. En neemt je gras de mest beter op.

Gras verticuteren
Eerst dus verticuteren. Daarmee haal je de laag mos en dood gras in je gazon weg. Deze klus hoeft alleen als je een flinke viltlaag in je gazon hebt: dikker dan 1 centimeter. Maai het gazon eerst, als het gras lang is. Tussen de 3 en 5 centimeter is voor verticuteren een ideale graslengte. Daarna kun je met een verticuteerhark of verticuteermachine in banen door je gazon gaan. Meer over hoe je het verticuteren aanpakt, lees je in ons artikel: Gras verticuteren.
Graszaad zaaien. Je gazon ziet er na het verticuteren gehavend uit. Maar geen zorgen, dat is van korte duur. Zie je toch wat kale plekken? Je kan daar wat graszaad zaaien.

Verticuteermachine huren.
Wil je je gras verticuteren met een verticuteermachine, zonder er één aan te hoeven schaffen? Bij ons kun je een elektrische machine huren. Dan kan al voor 25 euro per dagdeel.
Meer over deze serviceGras bemesten
Een goede dag voor deze klus is wanneer er regen wordt verwacht. Dan trekt gazonmest meteen goed de bodem in. Bemest je op een dag zonder regen, besproei je gazon dan na het bemesten. Meer over hoe je het bemesten aanpakt, lees je in ons artikel: Gazon bemesten.
Alles voor een groen en vol gazon:
De juiste meststof. Doe de mesttest en ontdek meteen welke meststof je nodig hebt voor jouw gazon. Of laat je grond testen in de winkel. Neem een bakje grond mee en laat dit gratis testen bij Welkoop. Samen kijken we naar hoe je de grond kunt verbeteren.

Snoeien
De vlinderstruik en de rozen snoei je deze maand. Hoe je de vlinderstruik aanpakt, lees je in ons artikel: Vlinderstruik snoeien.
De rozentakken knip je schuin af, net boven een oog: daar waar een knop zit en waar een nieuwe scheut uit groeit. Daarna kun je wat rozenmest strooien.
En ook kun je in maart snoeien:
Of bewaar een snoeiklus uit dit rijtje voor april.


Moestuin inzaaien
In maart kunnen, naast de uien en tuinbonen (lees ook: tuinkalender februari), ook de zaden voor de doperwten en wortels de volle grond in. En deze maand kun je oogsten: broccoli en veldsla.

Verder kun je in de vensterbank deze maand verschillende groenten en kruiden voorkweken. Bijvoorbeeld: aubergine, komkommer, broccoli, paprika, peterselie, andijvie, postelein, prei, kervel en koolsoorten. Heb je een moestuin onder glas? Dan kun je in maart volop zaaien. Wat precies, lees je in ons artikel: Koude kas kalender. Of bekijk onze zaaikalender.
Koop groentezadenNestkastjes ophangen
Deze maand start het broedseizoen. Hang begin maart nog een nestkast op, als je dit voorjaar broedende vogels wil aantrekken. Hang de nestkast aan een boom of een muur, uit de buurt van drukke plekken en op minimaal twee meter hoogte.
Elke vogelsoort heeft zijn eigen voorkeuren als het gaat om de nestelplek. Wil je je favoriete vogel een fijn thuis geven in jouw tuin? Kies dan een geschikt vogelhuisje. Lees tips in ons artikel Vogelhuis ophangen.

Een greep uit ons assortiment:
Tuin schoonmaken
Maart in een goede maand voor een voorjaarsschoonmaak in je tuin. De borders, de bestrating en de vijver kun je deze maand schoonmaken.
De borders schoonmaken
Maak je borders in maart klaar voor het voorjaar. Dode plantendelen en laag blad beschermden je planten tegen vorst. Hark ze nu weg, zodat er weer licht in je borders komt. Doe dat wegharken wel voorzichtig, zodat je eventuele jonge scheutjes in de grond niet beschadigt. Haal ook het onkruid weg. Dat kan met de hand of met een onkruidsteker. Hierna kun je de bodem verbeteren met siertuinmest of compost. De bloemen in je border zullen zo nog beter bloeien.

Compost maken. Gooi het tuinafval dat uit je borders en bij het verticuteren uit je gazon komt, niet weg. Je kunt hiervan zelf compost maken. Dat kun je later weer gebruiken om de bodem te verrijken.
De bestrating schoonmaken
Minder zon en meer vocht – voor algengroei waren de wintermaanden ideaal. Nu de dagen langer worden en de weersomstandigheden droger, is het tijd om de groene aanslag van je tegels te halen.
Je kunt de bestrating schoonmaken met een elektrische onkruidborstel of met een bestrijdingsmiddel tegen groene aanslag. Ga je met een concentraat en een drukspuit in de weer, doe dat dan op een windstille dag. Je kunt de bestrating ook schoonspuiten met een hogedrukreiniger. Wel gaat dat met wat meer geweld. Probeer daarom eerst een stukje uit, om te kijken of je terrastegels ertegen kunnen.
Alles om je bestrating schoon te maken:
De vijver schoonmaken
Je vijver heeft twee keer in het jaar een grondige schoonmaakbeurt nodig – en nu in maart is het één van die twee momenten. Verwijder de dode planten en bladeren uit de vijver. Haal viezigheid weg met een schepnet. Maak ook de vijverpomp en het filter schoon. Dit hoeft niet té grondig: nuttige bacteriën wil je behouden.

Overweeg ook om zuurstofplanten toe te voegen, als je die niet meer zoveel hebt. En installeer een (nieuwe) UV-C lamp. Deze lamp helpt om zwevende algen en ziektekiemen tegen te gaan. Een lamp gaat één vijverseizoen mee, dus moet je jaarlijks vervangen. Als laatste kun je nog nieuwe bacterieculturen toevoegen. Zo breng je het water in biologisch evenwicht.
Met dit vijveronderhoud heb je straks weer een heldere en gezonde vijver.
Het hele jaar door een mooie tuin.
Doe je elke maand wat, dan heb je het hele jaar door een mooie tuin. Onze tuinkalender helpt je daarbij! Wil je advies over het tuinonderhoud in maart? Bijvoorbeeld over gazononderhoud, de border aanleggen of de bestrating schoonmaken? Kom naar één van onze winkels. Onze tuinspecialisten helpen je graag.
Zien we je binnenkort?
Vind jouw winkel