Profiteer nu van 20% korting op 1 artikel naar keuze. Gebruik code KORTING20 bij het afrekenen. Bekijk actievoorwaarden.
Verschillende soorten afrasteringspalen
Afrasteringspalen gebruik je samen met afrasteringsnetten of schrikdraad, -koord of -lint om een gebied af te zetten. Hoe meer palen je gebruikt tussen het draad of net, hoe steviger de afrastering is. Dit is vooral belangrijk in gebieden waar veel wind staat of waar de grond wat zacht is. De afrasteringspaal is er in verschillende materialen: hout, staal of kunststof. Sommige palen hebben isolatoren, deze zijn bedoeld om te gebruiken met draad dat onder stroom staat: ze voorkomen dat stroom verloren gaat via de palen.
- Houten palen: door het natuurlijke materiaal gaat de omheining mooi op in het landschap. Omdat je ze niet makkelijk plaatst, zijn hardhouten palen alleen geschikt voor een permanente afrastering. Een voordeel van de Gallagher Insultimber paal is dat het materiaal zelf-isolerend is. Daardoor hoef je geen isolatoren te gebruiken.
- Kunststof palen: snel te (ver)plaatsen en daarom erg geschikt voor een tijdelijke afrastering. De eenvoudige Gallagher paaltjes zijn handzaam en ideaal voor rantsoenbeweiding. Maar ook heeft Gallagher de kunststof paal in geavanceerdere varianten. Zoals met een kruisprofiel, waardoor je ze voor een permanente afrastering gebruikt. Of met een kern van glasvezel, waardoor de levensduur wel 25 jaar is.
- Stalen palen: duurzamer dan kunststof door het sterke materiaal en toch eenvoudig in gebruik. Paaltjes van staal hebben soms een dubbele pen aan de onderkant waardoor ze nog steviger in de grond staan.
Kenmerken van de afrasteringspalen
De afrasteringspalen zijn er in verschillende maten. De hoogte ligt tussen de 0,75 en 1,5 meter. De draad monteer je op eenvoudige paaltjes met behulp van een veer, andere palen hebben een of meerdere draadhouders waar je een draad gemakkelijk aan vastmaakt. Let bij palen met draadhouders op de maximale hoogte; die moet geschikt zijn voor het type dier dat in de afrastering komt te staan. De meeste palen hebben draadhouders op meerdere hoogtes en zijn daarom voor bijna iedere diersoort te gebruiken. Sommige Gallagher paaltjes hebben een Twist & Lock systeem. Hiermee maak je de geleiders vast in een handomdraai. Ook zorgt dit systeem ervoor dat de draden goed vastzitten.
Hoe zet je een afrasterpaal stevig in de grond?
Naast de goede afmetingen voor de afrasteringspaal, is het natuurlijk belangrijk dat de palen stevig in de grond staan. Verschillende palen hebben een bijzondere voet of twee pinnen voor extra stevigheid, dit kan helpen op plekken waar veel wind staat.
- Een afrasteringspaal met één pin is lichter en raakt minder snel in de knoop met de draad bij het opruimen. Zet je de afrastering neer op harde grond? Een paaltje met een stijgbeugelvoet laat je met je voet extra kracht zetten. Gebruik je de afrasteringspalen als hobby zoals bij tuinieren of een hondentraining? Dan zijn de paaltjes met één pin vaak ook genoeg.
- Twee pinnen geven meer stevigheid, waardoor het afrasteringsnet wat strakker staat. Door de constructie duw je zo’n Gallagher paal ook gemakkelijk de grond met je voet.
- Voor het plaatsen van houten palen heb je afrasteringgereedschap nodig. Een grondboor (die iets smaller is dan de paal) om gaten te maken en een rammer als onmisbare hulp om de palen zonder beschadigingen in de grond te slaan. Om een weide af te zetten, heb je nodig: tussenpalen, hoekpalen en stutpalen (om de hoekpalen nog steviger te plaatsen). De hoekpalen sla je minimaal een meter de grond in, houd hier rekening mee bij het kiezen van de hoogte van de afrasteringspaal.
We geven je bij Welkoop graag advies over de beste optie. Bekijk het aanbod alvast online. Let daarbij op, want een aantal palen zijn alleen af te halen. Palen die online te bestellen zijn, leveren we al vanaf € 40 geheel gratis bij jou thuis. Kom voor advies langs in een van de vele winkels.