Potgrond en tuinaarde

Dat is toch hetzelfde?

Nee, potgrond bestaat uit verschillende componenten. Tuinaarde is gemaakt van zand en organische stof.

Potgrond

Potgrond is een mengsel van diverse natuurlijke grondstoffen. De basis is veen of kokos, vermengd met boomschors, kokos, compost, meststoffen en kalk. Door dit mengsel is potgrond zeer geschikt om planten in potten en bakken te zetten. Het is geschikt voor binnen en buiten. De samenstelling van de potgrond zorgt ervoor dat lucht en water goed worden vastgehouden. Hierdoor ontwikkelt de plant zich goed. Afhankelijk van de hoeveelheid en soort meststoffen zit er voldoende voeding in de potgrond voor een aantal maanden, dit staat meestal op de verpakking.

Hoe gebruik je potgrond?

Wanneer je een plant in een pot wilt zetten dan doe je hem eerst met plastic pot en al in een emmer water. Dan kan de kluit zich vol zuigen met water zodat de eerste vochtbehoefte geregeld is. Kies een pot met een of meer gaten onderin zodat het overtollig water weg kan lopen. Doe wat potgrond onderin en zet daar de plant (zonder plastic pot) op. Vul de pot verder met potgrond, druk voorzichtig met je handen aan. Zet de plant niet te diep of te hoog: je bedekt de grond van het bestaande potje met een dun laagje potgrond.

In potgrond zit voeding voor een paar maanden. Planten in potten hebben extra voeding nodig, dus je moet ze na de eerste maanden regelmatig gaan bijmesten. Dit kun je doen met kunstmest of gedroogde koemestkorrels. Ook zijn er allerlei speciale meststoffen op de markt voor specifieke soorten planten.

Tip: doe onderin de pot hydrokorrels of wat potscherven zodat de potgrond de gaten niet afsluit.

Benieuwd hoeveel potgrond je nodig hebt? Bereken het zelf met de handige potgrondcalculator van Pokon.

OPEN POTGRONDCALCULATOR

RHP-keurmerk

Het RHP-keurmerk is een onafhankelijk keurmerk voor potgrond en geeft garanties op het gebeid van kwaliteit, milieu, veiligheid én inhoud. Stichting RHP is niet gebonden aan potgrondmerken en is het enige potgrondkeurmerk dat erkend is door de Nederlandse overheid. RHP staat dus voor gegarandeerde goede grond.  

Potgrond met een RHP-keurmerk:

  • garandeert de beste groei en bloei voor je planten 
  • is zuiver en schoon
  • is gegarandeerd vrij van bestrijdingsmiddelen en ziekteverwekkers
  • voldoet aan de specificaties die op de verpakking staan
  • de inhoud komt overeen met aantal liters wat op de zak staat vermeld
  • is veilig voor zowel volwassenen, kinderen als dieren

MPS-certificaat

Met het MPS-certificaat kunnen producenten aan de consument zichtbaar maken dat de potgrond op een zo duurzaam mogelijke manier is samengesteld. MPS stimuleert hiermee de milieubewuste teelt van bloemen en planten en de productie van potgrond. 

Potgrond met een MPS-certificering:

  • bevat minimaal 30% hernieuwbare grondstoffen zoals houtvezel, kokos, rijstkaf en boomschors
  • is bemest met een speciaal door Pokon ontwikkelde biologische meststof NPK 10-4-4
  • Is verpakt in een duurzame verpakking (bio-based), wat zorgt voor minder CO2-uitstoot en een reductie van olie als grondstof

Potgrond

Tuinaarde

Tuinaarde is een mengsel van tuinturf, zwartveen en compost. Dit is zeer geschikt voor het aanvullen van de grond in je tuin. Door de samenstelling van tuinaarde verbeter en bemest je de bodem. Tuinaarde is meestal goedkoper dan potgrond, maar kom niet in de verleiding om planten en bloemen in tuinaarde te planten. Tuinaarde is zwaarder en niet luchtig genoeg en dus niet geschikt voor bloemen en planten.

Hoe gebruik je tuinaarde?

Hark de bestaande grond goed los en breng de tuinaarde aan over je tuin. Vermeng de bestaande grond met de tuinaarde door licht te harken en besproei vervolgens je tuin. Wanneer je bij zware kleigrond een flinke laag tuinaarde door de bovenlaag werkt, wordt de grond losser en makkelijker te bewerken. Houd jaarlijks de humusvoorraad in de tuin op peil. Dosering: Voor het jaarlijkse onderhoud van de bodemstructuur 10 liter per m² gebruiken. Voor verbetering van de bodemstructuur 20 - 30 liter per m² gebruiken. Tuinplanten niet planten in tuinaarde, maar in één van de Welkoop potgronden.

Tip: zet (nieuwe) planten niet in pure tuinaarde, maar in een mengsel van de bestaande grond met potgrond of tuinaarde. 

Waarvoor gebruik je tuinaarde?

Je kunt tuinaarde gebruiken bij de aanleg van een nieuwe tuin door het door de bestaande grond te mengen of voor het ophogen van je tuin of border. Door het gebruik van tuinaarde stimuleer je het biologische leven in de bodem, kun je de bodemstructuur verbeteren en zorg je ervoor dat de grond beter vocht vasthoudt. 

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.