Je puppy bijten afleren: hoe doe je dat?

Eigenlijk is een puppy net een peuter. Met zijn tanden verkent hij de wereld - alles stopt hij in zijn kleine bek. Als je spelletjes met hem speelt, hoeft bijten geen probleem te zijn. Dat is het wel als je maatje in je meubels of in je hand bijt. Hoe leer je dat af? Dat lees je in dit artikel.

 
    In dit artikel: 

Waarom bijt een puppy?

Om bijten bij je puppy te voorkomen is het eerst handig om te achterhalen waarom je maatje eigenlijk bijt. Want elke situatie is anders. Weet je waarom hij bijt? Dan kan je daar passend op reageren. 

De bijtfase
Pups worden geboren zonder tanden. Hierna groeien de eerste tandjes. Na ongeveer 3 maanden begint het wisselen. Deze periode gaat gepaard met pijn en ongemak. Vaak zorgt dit ervoor dat je maatje juist meer gaat kauwen en bijten. Dit wordt dan ook wel de bijtfase genoemd. Na 5 tot 7 maanden is het wisselen voltooid, en zal je hij minder vaak bijten.

Verder kan je ook denken aan: 

  • Speelgedrag
    Bijten is heel natuurlijk gedrag: je beestje verkent de wereld met zijn tanden. Zo bijt je pup tijdens het spelen. Zolang hij daarvoor puppyspeelgoed voor gebruikt hoeft dat geen probleem te zijn.

  • Vermoeidheid
    Pups bijten vaak ook wanneer ze vermoeid of overprikkeld zijn. Zeker in de eerste weken heeft je maatje ongeveer 18 uur slaap per dag nodig om alle indrukken te verwerken. Krijgt hij te weinig slaap? Dan kan hij vervelend gedrag vertonen zoals bijten. In dat geval is het verstandig om hem rust te geven. Laat hem even lekker slapen in zijn mand of in de bench.

  • Verveling
    Ook kan hij gaan bijten uit verveling. In dat geval kan hij zich uitleven op het voorwerp wat het dichtst bij hem in de buurt is. Een kauwspeeltje kan dan zeker uitkomst bieden!

  • Communicatie
    Ten slotte is bijten een vorm van communicatie. Door je te bijten geeft je pup aan wanneer hij iets minder leuk vindt.

Hoe leer je bijten af?

Het is belangrijk om al vanaf dag één je grenzen duidelijk aan te geven. Zo leert je pup al zo vroeg mogelijk wanneer hij wel en niet mag bijten. Woon je samen met je partner en/of kinderen? Zorg dan dat ook zij consequent het bijten afleren. Op die manier leert je doerak nog sneller dat hard bijten niet wenselijk is. 

Straf je pup in ieder geval niet als hij bijt. Het is volkomen natuurlijk gedrag. Vaak wil hij door te bijten jou aanmoedigen om met hem te spelen! Te hard bijten is echter niet de bedoeling. 


Geef duidelijk je grenzen aan
Bijten hoort bij het spelen. Pups en honden bijten elkaar tijdens het spelen, maar zullen elkaar ook corrigeren. Dat doen ze door te janken of ‘schreeuwen’. Ook werd je pup gecorrigeerd door de moederhond. 

Dit nestgedrag kan je thuis nabootsen. Bijt je puppy je te hard? Slaak dan een hoge kreet of roep ‘au!’. Stopt hij met bijten, dan kan je hem zachtjes belonen door hem te aaien. Hierdoor leert hij dat te hard bijten niet oké is. 

Negeren is ook reageren
Te hard bijten? Dit kan je ook voorkomen door hem te negeren. Op die manier leert hij: als ik bijt, dan stopt het spel juist. 

Hoe doe je dat? 

  1. Laat je hand slap hangen als hij je bijt en probeer er niet op te reageren. 
  2. Kijk hem niet aan en loop rustig weg. 
  3. Hij zal doorhebben dat dit niet de manier is om jouw aandacht te trekken. Waarschijnlijk stopt hij er snel mee. 

Bied afleiding
Gaat je pup los op de kussen van je bank, dan kan dit ook een vorm van verveling zijn. In dat geval kan je hem afleiden met speelgoed. Denk aan een bot of een touw. Beweeg het speelgoed op en neer om zijn aandacht te trekken. Gaat hij met het speelgoed spelen? Zeg dan met een vrolijke stem ‘Ja’ en beloon hem met een lekker snoepje. Dit zorgt ervoor dat je maatje eerder het speelgoed verkiest boven jouw meubels.


Het leukste puppy kauwspeelgoed:
Beeztees Baitro Kauwring - Puppy speelgoed - Multi - 22x8x8 2e Halve Prijs

Beeztees

Beeztees Baitro Kauwring - Puppy speelgoed - Multi - 22x8x8

9.95
Beeztees Odoro Speelbal - Puppy speelgoed - Groen - 6x6x6 2e Halve Prijs

Beeztees

Beeztees Odoro Speelbal - Puppy speelgoed - Groen - 6x6x6

16.50
Beeztees Dental ring - Puppy speelgoed - Roze - 8x8x1 2e Halve Prijs

Beeztees

Beeztees Dental ring - Puppy speelgoed - Roze - 8x8x1

7.95
Beeztees Renda Speelbot - Puppy speelgoed - Multi - 21x10x10 2e Halve Prijs

Beeztees

Beeztees Renda Speelbot - Puppy speelgoed - Multi - 21x10x10

7.75

Bijt je puppy een speeltje kapot? Gooi deze dan zo snel mogelijk weg. De losse onderdelen zijn gevaarlijk - hij kan erin stikken. Zorg om die reden ook altijd voor speeltjes die groter zijn dan de bek van je maatje.


Op een speelse manier

Bijten afleren kan ook leuk zijn! Je kan het je pup namelijk ook afleren tijdens het spelen. Dat is leuk voor jouw rakker én voor jou. Hieronder geven we je 3 tips waarmee je spelenderwijs het bijten afleert. 

(Niet) in een touw bijten
Een touw is een handig hulpmiddel. Hiermee kan je jouw puppy leren stoppen met bijten wanneer jij dat wil. Dat werkt zo: Heeft je puppy zin om te bijten? Laat hem dan eerst helemaal losgaan op het touw. Vervolgens hou je het touw plotseling stil. Hij zal zijn interesse voor het touw verliezen. Laat je maatje het touw los? Dan mag je hem nu een snoepje geven. De volgende keer als je pup te wild bijt kan je dit trucje herhalen. 


Afleren met snoepjes
Snoepjes zijn altijd handig om iets aan- of juist af te leren. Ga naar je pup en begin hem te aaien. Bijt hij je niet? Beloon dat dan met een snoepje. Als hij wel begint met bijten, zeg je ‘nee’ en haal je jouw handen weg. Bijt hij nog steeds, loop dan rustig weg. Dit kan je meerdere keren per dag herhalen. Maar zorg er wel voor dat je niet teveel snoepjes geeft.


Nogmaals met snoepjes
Bijt je pup al als je aan hem zit, bijvoorbeeld aan zijn pootjes? Dan kan je dat ook proberen af te leren. Aai voorzichtig zijn pootjes. Bijt hij, dan doe je niets. Laat hij je hand met rust, dan geef je hem een snoepje. Dit herhaal je, totdat hij niet meer bijt. 

Kom gerust langs voor persoonlijk advies

Op zoek naar advies op maat? Kom dan gerust langs in één van onze winkels. We hebben een ruim aanbod aan kauwspeeltjes waarmee je pup uren zoet mee is. Ook staat onze dierspecialist klaar voor al je vragen. 


Gratis welkomstpakket voor je puppy

Nieuwe pup in huis? Wij helpen jou om hem een warm welkom te geven. Vraag nu jouw gratis puppypakket aan. Samen met onze dierspecialist vul je het pakket met de leukste producten. Daarnaast krijg je een jaar lang mails met tips en voordeel - speciaal voor jouw kleine rakker.

Zien we je binnenkort?

Vraag pakket aan