Overstappen van hondenvoer
Soms kan het nodig zijn om over te stappen op ander hondenvoer. Omdat je hond ouder wordt bijvoorbeeld, vanwege gezondheidsredenen of gewoon om wat variatie aan te brengen.
Natuurlijk wil je dat de overstap zo soepel mogelijk verloopt. In dit artikel helpen we je om je hond succesvol te laten overstappen op ander hondenvoer.
Bekijk: Puppyvoer | Seniorvoer | Dieetvoer
Waarom overstappen van hondenvoer?
Er zijn verschillende redenen om te wisselen van hondenvoer:
Leeftijd
Net als bij mensen hebben honden andere voeding nodig naarmate ze ouder worden. Wat geschikt is voor een puppy, past niet bij een volwassen of senior hond. Het is dus belangrijk om het voer van je hond aan te passen aan zijn levensfase, zodat hij de juiste voeding binnenkrijgt. Bij Welkoop vind je voer voor iedere fase: van puppy tot senior.
Gezondheidsproblemen
Sommige honden hebben aangepaste voeding nodig vanwege een gezondheidsprobleem. Denk aan een gevoelige maag, overgevoeligheid, allergieën of overgewicht. Dieetvoer kan dan een oplossing zijn. Vraag wel eerst advies aan je dierenarts. Hij of zij kan bepalen welk voer het beste is voor jouw hond. Bij Welkoop vind je dieetvoer voor verschillende gezondheidsproblemen.
Overgewicht
Wist je dat 1 op de 2 honden te dik is? Dit brengt allerlei risico's met zich mee, zoals suikerziekte.
Als je hond moet afvallen, kan een combinatie van aangepaste voeding en voldoende lichaamsbeweging helpen. Denk aan dieetvoer dat jouw hond helpt bij het afvallen. Zo komt je hond snel weer op een gezond gewicht.
Andere redenen
Er kunnen natuurlijk ook andere redenen meespelen. Misschien vindt je hond het huidige voer niet lekker, of ben je op zoek naar een voordeliger alternatief. Kies in dat geval eens voor ons eigen merk hondenvoer. Dan kies je voor goede kwaliteit voor een scherpe prijs. Ontdek ons aanbod hier:
Hoe maak je de overstap naar ander hondenvoer?
Het is belangrijk om je hond rustig te laten wennen aan nieuw voer. Meestal duurt dit ongeveer een week. Maar iedere hond is anders. Oudere honden, kieskeurige honden en honden met een gezondheidsprobleem kunnen meer tijd nodig hebben.
Wissel niet te snel. Dit kan maagproblemen, braken en dunne ontlasting veroorzaken. Meng daarom 7 dagen lang steeds meer van het nieuwe voer met het oude voer. Begin met ongeveer 25% nieuw voer en 75% oud voer.
Dit schema helpt je op weg:
Merk je dat je hond het nieuwe voer moeilijk eet? Dan kun je er wat langer over doen. Neem dan per stap drie dagen in plaats van twee dagen.
Laat ze even wennen
Het darmstelsel heeft ongeveer 1 week nodig om zich helemaal aan te passen. Hierna zullen de klachten verdwijnen. Met 6 tot 8 weken zie je ook verbetering van de huid en vacht.
Tips bij het overstappen van voer
Hoe kun je de overstap soepel laten verlopen?
- Weeg het voer af. De hoeveelheid voer die je per dag moet geven verschilt per merk of type hondenvoer. Weeg het nieuwe voer altijd af volgens de aanbevolen hoeveelheden op de verpakking. Gebruik hiervoor het liefst de (keuken)weegschaal.
- Brokjes verdelen. Is jouw hond erg gevoelig? Verdeel de brokjes dan over 3 of 4 maaltijden in plaats van 2. Zo verklein je de maagbelasting.
- Warm water. Eet je hond zijn bakje nog niet leeg? Giet dan wat warm water over de brokken. Zo komt er meer geur vrij en maak je de brokken aantrekkelijker.
- Bewaar wat van het oude voer. Bewaar wat van het oude voer. Op die manier heb je altijd een back-up als je hond het nieuwe voer na 10 dagen niet accepteert.
Heb je hulp nodig? Kom langs in de winkel.
Met behulp van dit artikel lukt het je zeker om je hond succesvol over te laten stappen naar ander voer.
Heb je nog vragen of kun je wat extra hulp gebruiken? Je bent altijd welkom bij één van onze winkels. Samen kijken we naar passende voeding voor jouw viervoeter en de beste manier om over te stappen. Zien we je binnenkort?