Ontwormen van je hond
Wist je dat bijna alle pups worden geboren met een wormenbesmetting? Wormen zie je niet, maar toch zijn ze erg schadelijk voor de gezondheid van je viervoeter. In dit artikel lees je hoe je jouw pup of hond ontwormt, zodat je hond gezond blijft.
Bekijk: Wormenmiddel
Waarom je hond regelmatig ontwormen?
Wormbesmettingen verlagen de weerstand van je hond. Je hond is dan vatbaarder voor andere ziekten. Parasitaire wormen zijn bijna overal: zowel in je huis als daarbuiten. Het is dus bijna onmogelijk om te voorkomen dat je hond in contact komt met wormeitjes. Maar er is ook goed nieuws: je hond ontwormen is eenvoudig. Wel is het belangrijk dat je dit regelmatig doet.
Hoe ontworm ik mijn hond of pup?
Je hond ontwormen kan op verschillende manieren. Je kan bij ons verschillende producten kopen waarmee je jouw hond kan ontwormen. Bestel ze eenvoudig online, of kom naar een van onze winkels.
Welk middel je het beste kan gebruiken? Dat is onder andere afhankelijk van de leeftijd en het gewicht van je hond. Ook zijn niet alle producten geschikt voor zwangere honden. Twijfel je? Vraag het dan gerust in één van onze winkels. Onze dierspecialist legt je graag uit welk wormenmiddel het meest geschikt is voor jouw hond.
- De meest gebruikelijke vorm is met behulp van een tablet. Die kan je verstoppen in bijvoorbeeld vers vlees of blikvoer. Zorg ervoor dat de tablet helemaal wordt opgegeten.
- Is je hond een echte fijnproever? Er bestaan ook tabletten met rundvleessmaak. Die slikt je trouwe viervoeter vast en zeker door.
- Soms zijn tabletten lastig. Honden slikken deze niet altijd door. In dat geval kan je ook kauwtabletten overwegen. Net zo efficiënt tegen wormen, en je viervoeter heeft er minder moeite mee.
Hoe vaak moet ik mijn pup ontwormen?
De leeftijd, leef- en woonsituatie van je dier bepaalt hoe vaak je hem moet ontwormen. Zo moet je een puppy vaker ontwormen dan een volwassen hond. Heb je pasgeboren puppy’s in je huis? Dan raden we je aan om deze om de twee weken te ontwormen.
Na de eerste vier ontwormingskuren kan je het ontwormen afbouwen naar eenmaal per maand. Dit doe je tot je pup zes maanden oud is.
Hierna is het verstandig om je hond eenmaal per 3 maanden te ontwormen. Op deze tabel vind je een handige samenvatting.
Hoe vaak moet ik mijn hond ontwormen?
Eénmaal per drie maanden ontwormen is een minimum. In sommige gevallen kan het echter geen kwaad om je hond vaker te ontwormen. Wees extra alert bij de volgende zaken:
- Na een vlooieninfectie
Lintwormen worden overgedragen door een tussengastheer. Dit kan bijvoorbeeld een vlo zijn. Heeft je hond last van vlooien? Dan kan het dus ook nuttig zijn om je maatje te ontwormen.
- Voor je vakantie
In sommige landen is het verplicht om je hond voorafgaand aan je reis te ontwormen. Dat is bijvoorbeeld zo in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Noorwegen en Finland. Dit moet je laten doen door je dierenarts, die dit kan aantekenen in het dierenpaspoort.
- Na je vakantie
Kom je terug van vakantie? Ook dan kan het handig zijn om je hond te ontwormen. In Europa komen verschillende soorten wormen voor. De vossenlintworm komt bijvoorbeeld meer voor in West-Europese gebieden zoals België, Duitsland en Noord-Frankrijk. En rond de Middellandse Zee zie je juist meer zandvliegjes en hartwormen.
- Na contact met wilde dieren
Wilde dieren kunnen ook wormen met zich meebrengen. Heeft je hond contact gehad met wilde dieren? Ook dan is het raadzaam om je hond te ontwormen.
Hoe zie ik of mijn hond last heeft van wormen?
Een wormenbesmetting is nauwelijks te zien bij een volwassen hond. Pas als de besmetting erg heftig is, vind je wormen terug in de ontlasting of het braaksel. Bij een lintworminfecttie kun je bewegende ‘rijstkorrels’ zien bij de ontlasting of rondom de anus. Verder kan de vacht van je hond doffer worden, of kan je viervoeter met zijn achterwerk slepen over de grond. Dit zijn allemaal symptomen die kunnen wijzen op een wormenbesmetting.
Laat de gezondheid van je hond checken
Weten of je hond gezond is? Maak dan een afspraak bij jouw dierspecialist voor de gezondheidscheck. We controleren de oren, ogen, gebit, nagels, vacht en gewicht van je viervoeter uitvoerig. Ook kijken we naar het voedingspatroon van jouw hond. Jij krijgt een compleet advies op maat, helemaal afgestemd op jouw hond.