Onkruid in gazon bestrijden

Onkruid in je gazon kan een doorn in het oog zijn. Je wil tenslotte geen grasmat vol klaver, mos en paardenbloemen in je tuin. Hoe bestrijd je onkruid in het gazon? En wat kun je doen om onkruid te voorkomen? Daar lees je in dit artikel meer over.


    In dit artikel: 


Doe de gratis grondtest

Een mooi gazon begint bij de bodem. Hoe zit dit bij jouw tuin? Kom naar een winkel in de buurt voor een gratis grondtest. Neem daarbij een bakje grond mee. Je krijgt direct persoonlijk advies van onze tuinspecialist. Zo houd je jouw gazon in topconditie!

Lees meer


Oorzaken van onkruid in je gazon

Onkruid ontstaat niet zomaar in je gazon. Helaas kun je er soms niets aan doen. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken:

  • Zaadjes in de lucht. Onkruid wordt vooral verspreid door zaden. De zaadjes van het onkruid komen door de wind in je tuin terecht. Ook vogels of andere dieren die in je tuin komen, kunnen onkruidzaden meenemen.

  • Schaduw en vochtigheid. Onkruid is gek op donkere en vochtige plekken. Ligt jouw gazon juist op zo’n plek? Dan heb je ook sneller last van onkruid.

  • Conditie van je gazon. De gezondheid van je gazon is erg belangrijk. Is je gazon slecht onderhouden? Dan heeft onkruid meer kans om zich te wortelen en je gras te verdringen. Onkruid stelt weinig eisen en doet het ook goed op een bodem met weinig voedingsstoffen. Hoe slechter je gazon, hoe groter de kans op onkruid.

  • Te kort gemaaid gras. Als je het gras te kort maait, geef je onkruid meer kans om te groeien. Houd je gras op een lengte van minimaal 3 centimeter. Er komt dan minder licht bij de bodem, waardoor onkruid minder kans krijgt om op te komen.

Soorten onkruid in je gazon

Om onkruid te bestrijden is het handig om te weten met welke soort je te maken hebt. Veel soorten kun je op dezelfde manier verwijderen, maar niet allemaal. Sommige producten werken bijvoorbeeld wel tegen mos, maar niet tegen klaver. 

Het is dus handig om te weten met welk type onkruid je te maken hebt. Dit vertelt je ook meteen wat over hoe je het onkruid later kunt voorkomen.

Onkruid kun je onderverdelen in twee groepen:

  1. Wortelonkruid: dit zijn vaste planten die met hun wortels meters lang in de grond staan. Hierdoor zijn ze ook lastiger weg te halen. Voorbeelden: distel, brandnetel, klaver en zevenblad.

  2. Zaadonkruid: Dit zijn eenjarige planten die zich via zaadjes verspreiden. De zaadjes worden door de wind en dieren verspreid en komen in je tuin terecht. Voorbeelden: paardenbloem, distel, madeliefje. 

Onkruid bestrijden

Heb je onkruid in je gazon? Dan is het beter om dit zo snel mogelijk te verwijderen om je gazon mooi en gezond te houden.

Onkruid kun je op twee manieren bestrijden:

Met de hand. Onkruid handmatig verwijderen is de meest vriendelijke manier voor mens, dier en milieu. Haal het onkruid er met wortel en al uit. Zo verklein je de kans dat het onkruid snel weer terugkomt. Met een onkruidtrekker verwijder je het onkruid nog gemakkelijker. De onkruidtrekker komt tot diep in de grond, zonder dat je hoeft te bukken.

Met bestrijdingsmiddelen. Kies een bestrijdingsmiddel speciaal voor het gazon. Met een gewoon bestrijdingsmiddel dood je het hele gazon. Ga je spuiten? Gebruik dan een drukspuit, hiermee kun je heel precies doseren. Lees vooraf goed de gebruiksaanwijzing en draag beschermende kleding. Doe dit het liefst ergens tussen maart en september.

Bekijk alle bestrijdingsmiddelen



Gebruik een spuitscherm om te voorkomen dat het bestrijdingsmiddel naar de omringende planten en bomen in je tuin waait.


Gemakkelijk onkruid uit je gazon verwijderen:


WOLF-Garten KS-2K - Onkruidsteker - Stekers - Kunststof

WOLF-Garten

WOLF-Garten KS-2K - Onkruidsteker - Stekers - Kunststof

10.75
Roundup Gebruiksklaar - Gazon Onkruidvrij - 1 kg

Round Up

Roundup Gebruiksklaar - Gazon Onkruidvrij - 1 kg

21.95
Pokon Onkruid weg - Gazonmeststof - 120 m² - 2,4 kg

POKON

Pokon Onkruid weg - Gazonmeststof - 120 m² - 2,4 kg

36.50
Fiskars Xact - Onkruidtrekker -

Fiskars

Fiskars Xact - Onkruidtrekker -

41.95

Is je gazon onkruidvrij? Dan zit je misschien opgescheept met een grasmat vol lelijke kale plekken. Gelukkig kun je hier gemakkelijk iets aan doen. Zaai nieuw gras bij op de kale plekken of gebruik een kale plekken hersteller


Onkruid in je gazon voorkomen

Voorkomen is beter dan bestrijden. Goed onderhoud voorkomt onkruid in je gazon. Gazononderhoud bestaat uit een aantal belangrijke stappen, zoals kalken, bemesten en verticuteren. Hierdoor houd je jouw gazon gezond.

Wat ook helpt is regelmatig en niet te kort maaien. In een dichte grasmat kan onkruid zich niet goed wortelen. Houd het gras daarom op een lengte van minimaal 3 centimeter.

Als je weet welk type onkruid in je gazon groeit, kun je het probleem ook gericht aanpakken. Klaver houdt bijvoorbeeld van grond met weinig stikstof. Door het gazon te bemesten met een stikstofrijke mest geef je onkruid minder kans.


Ontvang het hele jaar gratis tips

Altijd een strak en mooi gazon? Meld je dan gratis aan voor onze Gazonwekker. Ontvang het hele jaar door tips op het juiste moment. En wees direct op de hoogte van kortingen en acties. 

Zo weet jij altijd wanneer het tijd is om te: 

✔️Bemesten

✔️Kalken

✔️Verticuteren

Zet nu jouw Gazonwekker voor een mooi gazon:

Je ontvangt maximaal 12 mails per jaar. Afmelden kan op ieder moment.