Konijnen en warmte

Als de zon schijnt, moet je ervoor zorgen dat je konijn het niet te warm krijgt. Konijnen raken namelijk snel oververhit. Hoe kun je dit voorkomen? In dit artikel geven we tips hoe je jouw konijn koel houdt bij warm weer.


 In dit artikel: 

Hoe raakt een konijn oververhit?

Konijnen zijn gevoelig voor hitte en hebben moeite om hun lichaamstemperatuur te reguleren. Door hun dikke vacht hebben ze het al snel te warm.

Anders dan mensen kunnen konijnen niet zweten. Ze raken de warmte alleen kwijt via de oren, voorpoten en door sneller te ademen. 

In de natuur graven konijnen zich in de koude grond om af te koelen, maar een konijn in een hok kan dat niet doen. Hierdoor blijft hun lichaamstemperatuur maar stijgen en raken ze makkelijk oververhit. 

Is het buiten warmer dan 26 graden? Dan kan je konijn snel oververhit raken. Sommige konijnen lopen een verhoogd risico op oververhitting. 

Dit zijn konijnen die:

  • Overgewicht hebben
  • Jonger zijn dan een half jaar
  • Ouder zijn dan 7 jaar

Het is extra belangrijk om bij deze konijnen alert te zijn op de symptomen van oververhitting en maatregelen te nemen om dit te voorkomen.


Hoe herken je een oververhit konijn?

Hijgen. Als je konijn snel en zwaar ademt, alsof het buiten adem is, kan het te warm zijn.

Sloom: Je konijn is trager dan normaal, heeft weinig energie en moeite met bewegen.

Verkleurd tandvlees: Het tandvlees is rood of bleek in plaats van gezond roze.

Snelle hartslag: Het hart klopt sneller dan normaal.

Veel kwijlen: Je konijn kwijlt meer dan normaal en heeft een natte bek.

Minder eten. Door de hitte zie je vaak dat je konijn minder trek in eten heeft.

Warme oren en poten: Voel voorzichtig aan de oren en poten van je konijn. Zijn ze warmer dan normaal? Dan kan het zijn dat hij oververhit is.

Zie je bij je konijn één of meerdere symptomen? Kom dan snel in actie. Breng ‘m naar een koele, schaduwrijke plek en geef hem lauw water. Vertrouw je het niet? Neem dan contact op met je dierenarts.


Hoe houd je konijnen koel in de zomer?

Voorkomen is beter dan gezeten. Met deze tips houd je jouw konijn koel in de zomer: 

Schaduw: Zorg ervoor dat het hok of de ren in de schaduw staat, bijvoorbeeld onder een boom of parasol. Je kunt ook een schaduwdoek of lakens boven het hok ophangen om de zon te weren. Kies altijd een lichte kleur laken. Een donkere kleur absorbeert de warmte, waardoor het nog warmer wordt.

Je kunt ook een tunnel of kartonnen doos in het verblijf zetten. Zo zorg je voor nog meer schaduw! 


Ventilatie
: Zorg voor voldoende ventilatie-openingen in het hok. Zo komt er genoeg frisse lucht naar binnen. Het is fijn als er een natuurlijke bries door het hok waait. Zet je hok daarom op een plek waar regelmatig een verkoelend briesje waait. Dit helpt om de temperatuur te verlagen. Dit kan ook met een ventilator. Let wel op dat je konijn niet direct op de tocht zit. Hier kunnen ze erg ziek van worden.

Bevroren waterfles: Vul een plastic fles voor driekwart met water en leg ‘m in de diepvries. Wikkel vervolgens een handdoek om de fles en leg ‘m in het hok. Je konijn kan hier lekker tegenaan liggen om af te koelen. 

Vochtige handdoek of steen: Maak een handdoek of steen nat met koel water en leg deze in het hok. Je konijn kan hier tegenaan liggen.


Vers water
: Zorg dat er altijd vers en koel water beschikbaar is. Eventueel kun je een extra drinkfles ophangen. Controleer regelmatig of het water niet warm is geworden door de hitte.

Doe een thermohoes om de drinkfles. Zo blijft het water lekker koel.


Doe het rustig aan.
Ga geen spelletjes doen op het heetst van de dag. Wil je toch een spelletje doen? Doe dit vroeg in de ochtend of later in de avond als het buiten afgekoeld is.

Koelpads. Er zijn ook speciale koelpads voor je konijn. Leg ‘m in het hok of op een schaduwplek in de tuin. Je konijn kan hier nu lekker op gaan liggen. Let wel op dat hij niet aan de koelpad gaat knabbelen.

Koelhuis. Met een koelhuis geef je jouw konijn een comfortabele plek om af te koelen. In het huisje blijft de temperatuur heerlijk aangenaam. Je kunt ook een koelpad of flessen met bevroren water in het koelhuis leggen voor nog meer koelte.

Vochthoudend voer: Geef voedsel met veel vocht, zoals plakjes komkommer of witlof om het vochtgehalte op peil te houden.

Oren nat maken: Maak de oortjes van je konijn met een washandje vochtig met lauw water. In zijn oren zitten grote bloedvaten die gebruikt worden om warmte kwijt te raken aan de omgeving. 

Houd de washand of theedoek tegen de oren aan, maar wikkel ze er niet omheen. Als je iets om de oren heen wikkelt, kan je konijn juist de warmte niet meer kwijt.

Alles voor het koel houden van je konijn:


Classic drinkfles konijn - 1 liter -

Classic

Classic drinkfles konijn - 1 liter -

7.95
Beeztees Thermocover Classic  - Drinkfleshoes - Blauw - 320 ml

Beeztees

Beeztees Thermocover Classic - Drinkfleshoes - Blauw - 320 ml

6.45
Beeztees - Koelpad - 21 cm - Mint

Beeztees

Beeztees - Koelpad - 21 cm - Mint

9.95
Eurom VSM16 - Statiefventilator - 55 watt

EUROM

Eurom VSM16 - Statiefventilator - 55 watt

59.95

Hulp nodig? Kom langs in onze winkel.

Je kunt gelukkig veel doen om je konijn koel te houden in de hitte!

Bij Welkoop vind je alles voor de hete zomerdagen. Van drinkflessen en koelpads tot aan koelhuizen. Ben je op zoek naar advies op maat? Kom dan gerust langs in één van onze winkels bij jou in de buurt. Jouw dierspecialist helpt je graag verder! Zien we je binnenkort? 

Vind jouw winkel