Je kip afkoelen in de zomer: 8 tips

Een warme dag is ook warm voor je kippen. Een kip kan niet goed tegen hitte. Dat je kip het warm heeft, merk je aan het hijgen met z’n snavel open. Of het spreiden van zijn vleugels of het openzetten van zijn verenkleed. Gelukkig zijn er manieren om je kip te helpen afkoelen.

In dit artikel geven we 8 tips waarmee je je kip kan afkoelen in de zomer. Zo help je je kip zijn warmte kwijt te raken. Voelt-ie zich weer kiplekker.

Bekijk: Drinkbakken | Supplementen | Kippensnacks


1. Schaduw

Schaduw maken is het eerste wat je kan doen om je kippen te laten afkoelen. In de schaduw is het stukken koeler dan in de zon. Dus zorg dat je kippen genoeg schaduwplekken hebben. In de buitenren én als ze vrij rondscharrelen.  
 
Je kan schaduw maken met de begroeiing in de tuin. Plant bijvoorbeeld een boom of grote struik die in de middaguren schaduw geeft op het hok. Maar ook kan je een schaduwdoek boven de ren hangen. Of, op de warmste dagen, een parasol neerzetten. 

2. Ventilatie 

Zorg voor ventilatie in het kippenhok. Met een raampje of deurtje open, kan er een frisse luchtstroom door het hok. En daardoor maak je het voor de kippen weer wat koeler.  


3. Hok schoonhouden 

Een schoon hok is altijd belangrijk. Maar op warme dagen is het goed om de hygiëne extra in de gaten te houden. Zo voorkom je ongewenste bezoekers in het hok. Zoals bloedluizen die van een warmte, vochtige omgeving houden. 

Hoe ga je te werk? Het kippenhok kun je zo schoonhouden: 

  • Verwijder etensresten die aan het eind van de dag niet zijn opgegeten. 
  • Was regelmatig de waterbakken en voerbakken af. 
  • Verwijder regelmatig de uitwerpselen.  
  • Krab regelmatig de mestplank schoon. 
  • Zijn de zitstokken vies, reinig die. Doe dit sowieso eens in de 2 weken. 
  • Heb je legkippen? Desinfecteer de legnesten ’s zomers elke maand. 

Wil je het kippenhok grondig schoonmaken? Verwijder alle losse items uit het hok. Spoel het hok daarna schoon met een tuinslang of hogedrukspuit. Laat het hok goed drogen.  

4. Vers drinkwater

Door het hijgen met de snavel open, raakt een kip warmte kwijt. Maar ook verliezen ze daardoor vocht. Daarom moeten kippen goed drinken. Zorg dus dat er altijd drinkwater is en plaats het water in de schaduw. Maak je meerdere waterpunten, dan hoeven je kippen niet te ruziën om het water. Ververs het water op echt warme dagen meerdere keren per dag. Zo blijft het drinkwater vers en koel.  



Hang een drinktoren op in het hok. Een drinktoren heeft twee voordelen. De drinkbak kan niet omvallen en het water blijft schoner, doordat er minder snel vuil in het water komt.

5. Genoeg ruimte  

Kippen hebben ruimte nodig om te bewegen en hun vleugels uit te slaan. Maar op warme dagen is die ruimte extra belangrijk. Want de vleugels spreiden is één van de manieren waarop een kip zijn warmte kwijtraakt. Daar moet dus genoeg ruimte voor zijn. Daarnaast is een kleine ruimte snel warm, als de kippen dicht op elkaar zitten. 

6. Stofbad  

Kippen nemen graag een zandbad. Zo houden ze hun huid en veren gezond. Voor het zandbad kun je stofbadpoeder gebruiken. Deze fijne mineralen zijn absorberend. In de zomer heeft dit als extra voordeel dat het helpt om bloedluis te voorkomen. Het stofbadpoeder heeft een uitdrogend effect op deze ongewenste bezoekers.  



Stofbadpoeder kun je ook over de bodembedekking in het hok strooien. Het poeder helpt de bodembedekking losmaken en ventileren.

7. Koude lekkernijen 

Een kip afkoelen én trakteren, dat doe je met koude lekkernijen. Dus invriezen maar, die kippensnacks. Denk aan bevroren fruit: blauwe bessen, frambozen. Of stukjes appel, peer, banaan. Of strooi wat van de favoriete snack van je kippen in een ijsblokjestray, doe er water bij en vries de blokjes in. Zo kun je één blokje per kip geven en krijgen ze onderling ook geen gedoe.   

Puntje van aandacht: geef niet te veel snacks. Op warme dagen eten kippen in verhouding minder. En het is belangrijk dat ze hun legkorrels goed blijven eten. Daar zitten de belangrijke vitaminen en mineralen in.

Snacks voor kippen:

 

Welkoop Insectenmix - Kippensnack - 400 gram Volume
voordeel
2 voor 25.00

Welkoop

Welkoop Insectenmix - Kippensnack - 400 gram

12.95
Welkoop Kippengraanringen - Kippensnack - 2 stuks

Welkoop

Welkoop Kippengraanringen - Kippensnack - 2 stuks

3.95
Welkoop Maiskolfjes - Kippensnack - 1 kg

Welkoop

Welkoop Maiskolfjes - Kippensnack - 1 kg

8.95
Welkoop Kippentraktatie - Kippensnack - 2 kg

Welkoop

Welkoop Kippentraktatie - Kippensnack - 2 kg

7.95

8. Extra vitaminen

Een kip eet door de warmte minder dan anders. Daarom is het een goed idee om extra vitaminen te geven. Zo ondersteun je de algemene gezondheid en bevorder je de opname van mineralen. Neem bijvoorbeeld onze Multivitamine Pluimvee. Deze vitaminen meng je door het drinkwater.  


Hulp nodig? Welkoop helpt je verder.

Heb je na het lezen van deze tips nog vragen over hoe je je kip kan afkoelen? Onze dierspecialisten staan klaar om je te helpen. Kom naar één van onze winkels. Er is er altijd wel één bij je in de buurt. 

Zien we je binnenkort? 

Vind jouw winkel