Is mijn kat te mager?
Heb je ooit getwijfeld of je kat te dun is? Hoewel ondergewicht minder voorkomt dan overgewicht, kan het net zo goed leiden tot serieuze gezondheidsproblemen. In dit artikel leggen we uit hoe je ziet of je kat te mager is en wat je kunt doen om haar weer op een gezond gewicht te krijgen.
Bekijk: Gratis weegservice voor jouw kat
Een gezond gewicht is voor elke kat anders
Elke kat is uniek. Wat voor jouw kat een gezond gewicht is hangt af van verschillende factoren zoals leeftijd, geslacht en dagelijkse beweging. Wil je weten of je kat ondergewicht heeft? Kijk dan goed naar je kat. Ondergewicht herken je aan duidelijk zichtbare ribben, ruggenwervels en bekkenbotten van een afstand.
Hoe herken ik dat mijn kat te dun is?
Het is soms lastig te zien of je kat te dun is. Gelukkig is er een handige methode: de Body Condition Score (BCS). Dit helpt je om te bepalen of je kat het juiste gewicht heeft. Hoe werkt het? Door goed te kijken en te voelen kun je merken of je kat een gezond gewicht heeft.
Hoe doe je dit?
- Voel de ribben: Als je de ribben makkelijk kunt voelen en zien zonder een vetlaag ertussen, kan dit een teken zijn dat je kat te dun is.
- Bekijk de taille: Als je de ribben, wervels en bekkenbeenderen duidelijk kunt zien, wijst dit op ondergewicht.
- Voel de ruggengraat: Als de ruggengraat makkelijk te voelen en duidelijk zichtbaar is, kan dit wijzen op ondergewicht.
Nee de Body Condition Score zijn er nog andere signalen die wijzen op een te dunne kat:
- Verminderde eetlust of interesse in voedsel.
- Verlies van spiermassa, waardoor de lichaamscontouren minder zichtbaar zijn.
- Vermoeidheid en lusteloosheid, zelfs na rustperiodes.
- Een dunne, droge vacht en/of schilferige huid.
Controleer regelmatig het gewicht van je kat. Is ze te dun? Dan is het belangrijk om stappen te ondernemen om haar weer op een gezond gewicht te krijgen.
Wat zijn de oorzaken van ondergewicht?
Hieronder lees je enkele oorzaken van ondergewicht bij je kat.
Ziekte
Gewichtsverlies heeft niet altijd met voeding te maken. Lintwormen of spoelwormen kunnen bijvoorbeeld diarree, braken en gewichtsverlies veroorzaken. Daarom is het belangrijk om je kat regelmatig te ontwormen. Een volwassen kat moet je iedere 3 maanden ontwormen.
Gebitsproblemen
Pijnlijke tanden of tandvlees maken het eten moeilijker voor je kat. Als dit probleem langer speelt, kan dit leiden tot ondergewicht. Gebitsproblemen kunnen ook andere gezondheidsproblemen veroorzaken. Controleer daarom regelmatig het gebit van je kat.
Wist je dat je gebitsproblemen kunt voorkomen door de tanden van je kat te poetsen? Het klinkt misschien gek, maar het helpt tegen de vorming van tandplak en tandsteen.
Voedingsproblemen
Heeft je kat een voedselintolerantie, allergie of een probleem met de spijsvertering? Dan kan ze het voedsel misschien niet goed verteren of verdragen. Hierdoor valt ze af. Twijfel je hierover? Maak dan een afspraak met je dierenarts. Deze kan je advies geven over de juiste voeding. Bij Welkoop vind je hypoallergene en dieetvoeding die geschikt is voor je kat.
Wat zijn de risico's van ondergewicht?
Ondergewicht bij katten kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Begrijp deze risico's en grijp op tijd in.
- Zwak immuunsysteem: Een kat met ondergewicht wordt sneller ziek door een verzwakt immuunsysteem.
- Leververvetting: Verliest je kat te snel gewicht? Dan kan er vet ophopen in de lever.
- Orgaanfalen: Langdurig ondergewicht kan organen zoals lever en nieren beschadigen.
- Verminderde energie: Ondergewicht leidt tot vermoeidheid en lusteloosheid.
Neem deze risico's serieus. Merk je dat je kat snel gewicht verliest? Raadpleeg dan je dierenarts voor tips over gezonde voeding.
Kom je kat gratis wegen
Twijfel je over het gewicht van jouw kat? Kom haar gratis wegen in één van onze winkels. Onze dierspecialist vertelt je meteen of je kat een gezond gewicht heeft en geeft advies over voeding, beweging en gezonde snacks. Zo weet je wat je kunt doen om haar op gewicht te krijgen én te houden. Zien we je binnenkort?