Gazon herstellen na droogte

Na een warme en droge zomer kan je prachtige groene gazon er dor en geel uitzien. Met de juiste zorg kun je je gazon herstellen en weer laten opbloeien. In dit artikel leggen we je stap voor stap uit hoe je jouw grasmat nieuw leven inblaast. Zo kun je snel weer genieten van een mooi groen gazon. 


    In dit artikel:


Waarom is mijn gazon dor en droog?

Dor en bruin, zo zien de meeste gazons eruit na een warme zomer. Door droogte en hitte verkleurt je gras.

De verkleurde plekken in het gras komen door watertekort. Zelfs als je regelmatig water geeft kan je gras verbranden. Het water verdampt voordat het de wortels heeft bereikt. Je gras verliest zijn mooie groene kleur en maakt plaats voor gele en kale plekken.


Gras verdort als een soort natuurlijk verdedigingsmechanisme tegen droogte. Vergelijkbaar met een slaapmodus. 
Is het een lange periode droog? Dan zit er in de bodem niet meer genoeg vocht om het gras mooi groen te houden.

De bovenste laag van het gras wordt harder. Dit vertraagt het vochtverlies van de onderliggende lagen. De kleur verandert van groen naar bruin en geel. Zo probeert het gras zichzelf te beschermen tegen uitdroging. 


Gazon herstellen.

Is je gras, of delen ervan, verkleurd of heb je kale plekken? Dan zul je het een handje moeten helpen om weer mooi groen en gezond te worden.

Kan jouw gazon na de zomer wel wat extra liefde gebruiken? Volg dan deze 6 stappen om je gazon in ere te herstellen.

Stap 1: Beoordeel de schade

Loop door je tuin en bekijk waar je gras het slechtst aan toe is. Let op kale plekken, bruin gras en verdorde delen. Noteer het aantal vierkante meter dat hersteld moet worden.

Stap 2: Verticuteer het gazon

Verwijder met een verticuteermachine de viltlaag en belucht de bodem. Zo kan het gras beter groeien en krijgen de wortels meer zuurstof. Dit zorgt voor een gezonde basis voor nieuw gras om te groeien. Lees meer over je gazon verticuteren.

Is je gras erg lang, dan kun je beter eerst even maaien. Dan gaat het verticuteren straks makkelijker. Een ideale graslengte om te verticuteren is tussen de 3 en 5 centimeter. 

Stap 3: Zaai graszaad bij

Schraap voorzichtig over de kale plekken met een hark. Zo maak je de aarde een beetje los. Zaai daarna graszaad op deze plekken. Dit kan je het beste doen met gazonreparatie graszaad. Dit graszaad ontkiemt sneller en is minder aantrekkelijk voor vogels.

Bedek het vervolgens met een dun laagje gazongrond en druk de aarde licht aan met je voeten of een gazonwals.

Heb je het graszaad gezaaid? Loop dan minimaal twee weken niet op het gras.

Stap 4: Geef regelmatig water

Houd de eerste twee weken je gazon goed vochtig door regelmatig te sproeien. Sproei niet te veel of te krachtig, anders spoelt het graszaad weg. Gebruik bijvoorbeeld een nevelslang om je gazon nat te houden.

Lees meer over je gazon sproeien.

Stap 5: Bemest het gras

Na een droge en hete zomer is je gazon echt uitgeput. Geef je gazon voedingsstoffen door te bemesten. Dit stimuleert gezonde groei en helpt het gras te herstellen.

Vanaf september kun je het beste gazonmest voor het najaar gebruiken. Zo bereid je jouw gazon meteen goed voor op het komende seizoen.

Lees meer over je gazon bemesten.



Strooi de meststoffen vlak voor een regenbui uit. Zo komt de voeding sneller vrij.


Stap 6: Gras maaien

Om een mooi en dicht gazon te krijgen, is het goed om regelmatig te maaien. Door te maaien groeit het gras beter en voorkom je kale bruine plekken. Wacht met maaien tot het gras ongeveer 10 cm hoog is.

Maai niet te kort, anders groeit het gras moeilijk terug. Houd het gras op 4,5 tot 5 centimeter. In langer gras krijgt mos en onkruid bijna geen kans. Ook droogt het gras minder snel uit. 

Maai maximaal 1/3 van de lengte van het gras in één keer.

Alles voor het herstellen van je gazon:


Rehau Nevelslangset - Tuinslang - 15 m 50% Korting

Rehau

Rehau Nevelslangset - Tuinslang - 15 m

29.50 14.75
Welkoop Verticuteerhark - Harken - Ikape - 160 cm 15% Korting

Welkoop

Welkoop Verticuteerhark - Harken - Ikape - 160 cm

31.95 27.16

Wacht tot na de zomer.

Herstel je gazon niet in de zomer. Daarmee doe je het meer kwaad dan goed. 

Wacht tot het warme weer voorbij is. Gras is ijzersterk. Het kan maanden zonder water en dan weer opleven. 

Geef je gras dus de tijd om zichzelf deels te herstellen. Ga uit van minimaal drie - vier weken na de eerste, lange regenbuien. Vaak zie je dat het gras dan alweer groen begint te kleuren.


Begin met herstellen als de temperaturen wat gezakt zijn. Het voordeel hiervan is dat onkruid ook minder snel opkomt. Zodra het wat koeler wordt en blijft en het af en toe regent, is het juiste moment aangebroken. 


Advies nodig? Kom langs bij één van onze winkels.

Het herstellen van je gazon na een hete zomer vergt wat inspanning, maar het resultaat is de moeite waard. Met de juiste zorg en aandacht kun je je gazon weer omtoveren tot een mooie groene grasmat. 

Op zoek naar advies op maat? Kom dan gerust langs bij een winkel bij jou in de buurt. Jouw tuinspecialist helpt je graag op weg!

Vind jouw winkel