Alles over kippenvoer

Gezonde kippen leggen de beste eieren. Geef ze daarom altijd een volledig basisvoer van een vertrouwd merk. Vul dit kippenvoer aan met graan, groenvoer, insecten, grit en kiezel. 

Kuikens

Als kuikens net uit het ei komen, hebben ze de eerste 24 tot 36 uur geen kippenvoer nodig. Ze hebben dan de hele dooierzak via de navel opgenomen in hun lichaam. Er is speciaal kuikenvoer voor kuikens, die vooral veel eiwit nodig hebben. Tot ongeveer 6 weken geef je ze start- of opgroeimeel en korrels, daarna wat gemengd graan voor oudere kuikens. Na ongeveer 14 weken schakel je geleidelijk over op gewoon kippenvoer voor volwassen kippen. Zodra de hennen gaan leggen, geef je ze kippenmeel of -korrel. Dit bevat alle voedingsstoffen die leggende kippen nodig hebben.

Korrel, meel of mix

Het basisvoer voor kippen is een volledige voeding en verkrijgbaar als korrel, meel of mix. Kippenkorrels bevatten de voedingsstoffen die ze nodig hebben. Kippen morsen veel. Het voordeel van korrels is dat de kip deze alsnog opeet als ze uit de voerbak vallen. Dat geldt niet voor kippenmeel, dat blijft liggen als het gemorst wordt. Meel houdt kippen langer bezig. Het morsen beperk je met een voerbak die een naar binnen gebogen rand heeft. Meel is niet zo geschikt voor kippen met een baard of kuif, omdat het daarin blijft hangen en andere kippen ernaar gaan pikken.

Kippenmix is een gemengd kippenvoer, dat past bij het natuurlijke scharrelgedrag. Je kippen eten eerst de lekkerste granen op, let daarom op dat ze de voerbak helemaal leeg eten zodat ze alle voedingsstoffen binnenkrijgen. Geef geen extra granen als aanvulling.

Graanvoer

Kippen eten graag graan, maar kunnen van gemengd graan wel snel dik worden. Geef er daarom niet te veel van en alleen als aanvullend kippenvoer. Voer laat in de middag in het hok. Dan zijn de kippen nog bezig met verteren als ze op stok gaan, wat de rust in het kippenhok bevordert.

Tip

Let op hun conditie. Er mag niet te veel vlees op het borstbeen zitten en het achterlijf moet niet te vol aanvoelen. De kip is te mager als het borstbeen scherp aanvoelt. 

Groenvoer

Voor de afwisseling geef je de kippen regelmatig groenvoer. Het groenafval uit de keuken bijvoorbeeld, zoals sla, komkommer, broccoli en wortel. Ook bessen, appel, peer en banaan vinden ze heerlijk, evenals kruiden als brandnetel, paardenbloem en vogelmuur. Geef het groenvoer in een apart bakje en haal de restjes weg aan het eind van de dag, zodat het niet gaat rotten. Geef ze niet te veel vers voer. Het is belangrijk dat ze het volledige voer opeten, zodat ze geen tekort aan vitaminen en mineralen krijgen. Geef geen gekookt keukenafval met zout of kruiden. Er is ook ruwvoer verkrijgbaar in blokjes, met luzerneblad en zaden. Doe dit voer in een speciale hanger, die je ophangt. Verwen ze zo nu en dan met gezond kippensnoep, dat onder meer zaden en gedroogde insecten bevat.

Kippengrit en kiezel

Maagsteentjes zijn belangrijk voor de spiermaag, waarin de kip het voedsel fijnmaalt zodat het beter te verteren is. Geef de kippen daarom in een apart bakje kippengrit en maagkiezel. Strooi het niet op de grond, dan wordt het vies. Kippengrit bevat mineralen en kalk. 

Voer- en drinkbak

Gebruik stevige ronde voerbakken en drinkbakken die niet omvallen. Zet de bakken op een verhoging of hang ze op, zodat de kippen er niet in gaan staan, erin gaan krabben of poepen. De voerbak moet groot genoeg zijn voor alle kippen. Per kip reken je ongeveer 15 centimeter. Ronde voerbakken nemen minder ruimte in beslag. Ook de drinkbak moet groot genoeg zijn en per kip ongeveer een halve liter water bevatten. Zorg dat je kippen altijd genoeg vers drinkwater hebben. Ze hebben veel water nodig voor het maken van eieren.

Biologisch kippenvoer

Bij Welkoop hebben we een compleet aanbod in biologische kippenvoeding. Met biologisch kippenvoer kun je ook thuis je kippen biologische eieren laten leggen. De uitgebalanceerde samenstelling van het voer stelt het welzijn van de kippen voorop en biedt de hennen alle noodzakelijke voedingsstoffen voor het leggen van smakelijke eieren met een prachtige natuurlijke dooierkleur.

Het verschil tussen biologisch en standaard kippenvoer zit in de grondstoffen en de manier van produceren:

 • Er worden geen zaden en granen gebruikt die genetisch gemanipuleerd zijn
 • De grondstoffen zijn biologisch geteeld zonder chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest.
 • Het voer is 100% plantaardig ( met uitzondering van schelpengrit en toegevoegde vitaminen en mineralen)
 • Welkoop Kippenvoeding  is gebonden aan Europese wetgeving en staat onder strenge controle van het Skal.

Bij ons Welkoop kippenvoer onderscheiden we volledig voer en aanvullend voer.

Volledig voer

Volledig voer is een complete voeding die de kip gezond houdt. Het welzijn van de kip staat voorop en dus niet de ei productie. Een gezonde kip legt overigens regelmatig een eitje.

Let op: Biologische kippenmeel, korrel en mix bevatten minder calcium dan standaard kippenvoer. Voer daarom extra schelpengrit als de kippen eieren leggen.

 

Kippenmeel

 • Mooie structuur voor grote kippenrassen en krielkippen
 • De meelstructuur stimuleert het scharrelgedrag. Door vaker kleine beetjes voer te eten voorkom je verveling
 • Verkrijgbaar in 5 en 12,5 kg

 

Korrel

 • Korrelgrootte is geschikt voor grote kippenrassen en krielkippen
 • Elke korrel bevat dezelfde voedingsstoffen wat selectief eten voorkomt en zorgt dat de kippen alle belangrijke voedingstoffen in de juiste verhouding binnen krijgen.
 • Verkrijgbaar is 5 en 12,5 kg

 

Kippenmix

 • Mengsel van biologische korrels en granen
 • Geschikt voor  grote kippenrassen en krielkippen
 • De gemengde structuur bevordert het natuurlijke scharrelgedrag en de korrel zorgt voor alle noodzakelijke vitaminen en mineralen.
 • De kippenmix bevat veel natuurlijke vitamine E wat goed is voor het verendek
 • Verkrijgbaar is 5 en 12,5 kg

Kuiken opgroeimix

 • Volledige voeding voor jonge en oudere kuikens van grote tassen en krielkippen
 • Fijne structuur zonder scherpe zaden
 • Zorgt voor geleidelijke groei
 • Gemengd graan stimuleert natuurlijk scharrelgedrag en de ontwikkeling van de spiermaag
 • Verkrijgbaar in 5 kg

 

In de eerste levensweek moet het voer afhankelijk van ras en grootte van de kuikens misschien nog iets fijner gemaakt worden. Biologische kuiken opgroeimix kan gevoerd worden tot legrijp. Afhankelijk van het ras beginnen hennen eieren te leggen tussen de 18e en 26e levensweek.

 

Aanvullend voer

Deze voeding is bedoeld voor aanvullende energie. Het bevat te weinig eiwitten, mineralen en vitaminen om als hoofdvoeding gegeven te worden.

Gemengd graan:

 • Bevordert het natuurlijk scharrelgedrag
 • 100% plantaardig
 • Stimuleert de werking van de spiermaag. De spiermaag vermaalt het voedsel en zorgt ervoor dat het voer goed kan worden opgenomen.
 • Verkrijgbaar is 5 en 12,5 kg

Geef gemengd graan in de avond. Dan kan de spiermaag er de hele nacht over doen om de harde granen te vermalen en te verteren. Te veel gemengd graan vermindert of stopt de eierproductie. Dit voer mag maximaal een kwart van de dagelijkse hoeveelheid voeding bedragen.

Gerelateerde video's

r8BZaJOU9-A
Kippenvoeding
Wellicht ook interessant voor u
Welkoop Kippenmeel - Kippenvoer - 20 kg

Welkoop

Welkoop Kippenmeel - Kippenvoer - 20 kg

11.49
Welkoop Pikschaal - 350 gram

Welkoop

Welkoop Pikschaal - 350 gram

3.49
Welkoop Krielkippenmix - Kippenvoer - 20 kg

Welkoop

Welkoop Krielkippenmix - Kippenvoer - 20 kg

16.99
Welkoop Kippenkorrel - Kippenvoer - 5 kg

Welkoop

Welkoop Kippenkorrel - Kippenvoer - 5 kg

5.49