Profiteer nu van 20% korting op 1 artikel naar keuze. Gebruik code KORTING20 bij het afrekenen. Bekijk actievoorwaarden.
Huisvesting
Houd je konijn binnen of buiten in een hok met nachtverblijf. Leg op de bodem genoeg bodembedekking en zet een konijnentoilet neer. Maak het hok wekelijks goed schoon.
Je konijnenhok
Konijnen kunnen zowel binnen als buiten gehouden worden. Konijnen kunnen niet goed tegen tocht, te felle zon, nattigheid en grote temperatuurverschillen. Houd hier rekening mee bij het kopen of maken van je konijnenhok en de plek waar het hok komt te staan. Zet je hok nooit vanuit een koude omgeving ineens bij een warme kachel of andersom.
Een buitenhok
Het buitenhok moet altijd van de grond staan en goed geïsoleerd zijn. Om inregenen te voorkomen moet het dak ruim oversteken. In het hok zijn twee delen. Een droog, warm en donker nachthok waarin je konijn zich veilig voelt en heerlijk kan slapen. Het andere deel is aan de voorkant open met gaas ervoor. Onder het hok is ruimte voor een ren. Ook is het mogelijk een ren los te kopen zodat je konijn regelmatig lekker kan bewegen.
Een binnenhok
Er zijn twee soorten binnenhokken. De onderbak van het hok is van plastic met daar boven op een bovenbak van plastic of van tralies. Het verschil zit in de ventilatie. Het hok met de bovenkant van tralies ventileert beter maar geeft iets meer rommel. Wat stro of voer valt soms uit het hok. De bovenbak van plastic ventileert minder waardoor het snel te warm wordt in het hok.
Eisen konijnenhok
Je konijnenhok is veilig en comfortabel voor je konijn als het aan de volgende eisen voldoet:
- Het nachtverblijf is beschut en donker.
- Het hok is makkelijk en goed schoon te maken.
- Het hok kan niet kapot worden geknaagd.
- De verf van het hok is niet giftig voor je konijn.
- Het buitenhok staat in de schaduw en de luwte.
- Het buitenhok regent niet in en de regen blijft niet op het dak staan.
Afmetingen
Je konijnenhok moet voldoende ruim en hoog zijn. Voor je dwergkonijn moet je hok minimaal 100 centimeter lang, 60 centimeter breed en 60 centimeter hoog zijn. Bedenk goed hoe groot je konijn wordt en koop of maak op die grootte je hok. Je konijn moet in zijn hok een paar hupjes kunnen maken en rechtop kunnen staan.
Veilig los rennen
Het is belangrijk voor je konijn om los te rennen en vrij te bewegen. Het is goed voor het humeur, de conditie en dus de gezondheid van je konijn. Loopt je konijn los in huis? Dan is het handig als je konijn zindelijk is. Ook is het belangrijk dat je huis konijnvriendelijk en veilig is. Maak snoeren en giftige planten onbereikbaar voor je konijn. Kan je konijn niet veilig loslopen? Koop dan een ren met gaas aan de onderkant, zodat hij zich niet uit kan graven.
Zelf maken
Je ontwerp
Denk goed na over je ontwerp voordat je gaat bouwen. Bepaal eerst de grootte van je hok. Het hok moet per konijn minimaal 100 centimeter lang, 60 centimeter breed en 60 centimeter hoog zijn. Zorg dat het hok goed schoon te maken is en je je konijn er makkelijk uit kan pakken. Maak in de binnenkant van het hok twee delen, een nachthok en een open deel. Het nachthok moet beschut en donker zijn. Het open deel heeft gaas aan de voorkant. Gebruik speciale hoekstaaltjes voor scherpe randen en hoeken. Zo voorkom je dat je konijn zich bezeerd of de randen en hoeken kapot knaagt. Om je konijn tegen vocht en kou te beschermen staat het hok op poten. Wil je onder je hok een vaste ren maken? Gebruik dan aan de onderkant gaas of graaf dit gaas in de grond, ongeveer 30 centimeter diep. Het dak moet 10 centimeter uitsteken en schuin aflopen. Zo voorkom je inregenen en blijft er geen water op het dak staan. Steekt je dak te ver uit dan wordt het te donker in het hok.
Het juiste materiaal
Goed materiaal is belangrijk voor de veiligheid van je konijn en het behoud van het hok. Geschikte materialen zijn betonplex, vurenhout, hardhout en multiplex. Om je hok waterdicht te maken moet je het aan de buitenkant impregneren, beitsen of schilderen. Gebruik voor de voorkant en de ren verzinkt gaas met vierkante mazen. Zorg ervoor dat de mazen van het gaas niet te groot zijn (1 centimeter bij 1 centimeter). Voor het dak kan je dakleer gebruiken, dat is goed waterdicht. Omdat veel verfsoorten giftig zijn voor je konijn schilder je alleen de buitenkant van het hok. De binnenkant laat je onbehandeld.
De inrichting
Wat leg je op de bodem?
Je hebt je hok gekocht of gebouwd. Dan wordt het nu tijd voor de inrichting. De bodembedekker moet isoleren, goed vocht opnemen en zacht zijn voor de pootjes van je konijn. Je konijn vindt het fijn om zich in de bodembedekker te nestelen. Er zijn verschillende bodembedekkers te koop zoals stro, houtkrullen, hooi en hennep. Stro en hooi kan je gebruiken als bovenlaag. Stro is relatief goedkoop en neemt de urine en de luchtjes goed op. Hooi neemt minder goed het vocht op. Kranten of houtkrullen zijn een goede onderlaag, waar je konijn niet op uit glijdt. Hennep is heel zacht, comfortabel en neemt veel vocht en geurtjes op. Bovenop de hennepvezels hoeft geen bovenlaag. Een combinatie van deze bodembedekkers is natuurlijk ook goed. Gebruik nooit klei of kunststof. Je konijn kan maag- en darmproblemen krijgen als hij het opeet.
Een konijnentoilet
Konijnen zijn erg schoon. Ze kiezen vaak een apart hoekje in het hok om hun behoefte te doen. Zet een konijnentoilet in die hoek. Dat is een speciaal ontworpen, driehoekige bak van plastic. Maak het konijnentoilet regelmatig schoon. Zo hoef je het konijnenhok minder vaak helemaal te verschonen.
Voerbak en drinkfles
Je konijn kan nu bijna in zijn hok gaan wonen. Bij de inrichting hoort natuurlijk ook een voerbak en drinkfles.
Schoonmaken
Hoe vaak maak je het hok schoon?
Maak je konijnenhok minimaal een keer per week helemaal schoon. Heb je meer konijnen in een hok, dan moet het vaker. Gaat je hok na een paar dagen stinken, of poept en plast je konijn niet meer in zijn normale hoekje of konijnentoilet? Dan is het de hoogste tijd om het hok schoon te maken.
Welke schoonmaakmiddelen kan je gebruiken?
Gebruik veilige schoonmaakmiddelen zoals soda, azijn, groene zeep of een speciaal schoonmaakmiddel voor dierenhokken. Andere schoonmaakmiddelen kunnen giftig zijn voor je konijn. De urine van je konijn is troebel en heeft veel kristallen die goed aan het hok blijven plakken. Schoonmaken is daarom lastig. Een laag kranten op de bodem maakt het makkelijker. Week de urineaanslag een tijdje in pure azijn om het te verwijderen. Spoel na het schoonmaken alle resten
schoonmaakmiddel goed weg met water.