Hamster

Hamsters zien er met hun bolle wangetjes en zachte vacht schattig uit. Het zijn leuke huisdieren. Houd er wel rekening mee dat het nachtdieren zijn. Net als in het wild worden ze pas tegen de avond actief. Bedenk goed of dit past bij je ritme.

Huisdier

De hamster is een knaagdier dat vaak in de avond en nacht actief is. Door hun handzame formaat en schattige uiterlijk worden ze veel als huisdier gehouden. De meeste hamstersoorten zijn solitair en leven graag alleen. Het zijn nieuwsgierige dieren die graag op onderzoek uitgaan. Door ze op vaste momenten te voeren of iets lekkers te geven kun je ze leren om op die momenten (ook overdag) wakker te zijn. In de avond gaan ze druk in de weer in hun verblijf. Je kunt dan uren naar ze kijken. Als je je hamster wakker wilt maken, doe dat dan altijd voorzichtig. Ze zijn vaak diep in slaap en kunnen schrikken als je ze ineens oppakt en zouden daardoor ook kunnen bijten.

Roborovski in handen

Kinderen willen vaak graag een hamster als huisdier. Doordat het snelle, tere diertjes zijn en daardoor niet 'knuffelproof', is het belangrijk om altijd samen met je kinderen voor de hamster te zorgen. Leer ze om voorzichtig met ze om te gaan en om ze alleen dichtbij de grond vast te houden. Mocht de hamster dan toch ontsnappen, dan kan hij niet van enorme hoogte vallen en zich bezeren. 

Beeztees Forest Speeltoren   - Knaagdierspeelgoed - 17 X 11 X 15

Beeztees

Beeztees Forest Speeltoren - Knaagdierspeelgoed - 17 X 11 X 15

11.50
Versele Laga Nature - Hamstervoer - Noten - 700 gram

Versele Laga

Versele Laga Nature - Hamstervoer - Noten - 700 gram

6.50
Welkoop Meelwormen - 200 gram

Welkoop

Welkoop Meelwormen - 200 gram

6.95
Beeztees Silent Spinner  - Hamsterspeelgoed - Assorti - 16,5 cm - 1 stuk

Beeztees

Beeztees Silent Spinner - Hamsterspeelgoed - Assorti - 16,5 cm - 1 stuk

24.95

Hamstersoorten

Er bestaan zo'n twintig verschillende soorten hamsters. In Nederland zijn er vijf soorten het meest populair. Hun verschillende eigenschappen:

Syrische hamster of goudhamster

Dit soort wordt het meest gehouden in Nederland. Syrische hamsters worden vrij groot, zo’n 15 tot 18 centimeter lang. Het zijn solitaire dieren en hebben, behalve in de paartijd, geen behoefte aan gezelschap. De kans is groot dat ze gaan vechten met alle gevolgen van dien. Aandacht van mensen waarderen ze wel. Ze worden makkelijk tam, worden graag geaaid en bijten niet snel. 

Russische dwerghamster

De Russische dwerghamster is de meest gehouden dwergsoort. Dat komt door zijn vriendelijke karakter. Van nature is de Russische dwerghamster wel een beetje angstig. Bij gevaar gaat hij op zijn rug liggen en in echte noodgevallen zal hij bijten. Meestal geven ze eerst een waarschuwing geven door eerst te 'krijsen'. Deze soort wordt snel tam en kun je het beste alleen houden, met soortgenoten draait het snel uit op vechten. Het zijn nachtdieren, maar vinden het niet erg om overdag wakker te zijn.

Roborovski dwerghamster

Dit is de kleinste soort. Hij wordt 7 tot 9 centimeter lang. De Roborovski houdt niet van knuffelen. Hij is vliegensvlug en moeilijk te pakken. Ze zijn wel leuk om naar te kijken. Vooral ’s avonds zijn ze erg actief. De Roborovski leeft graag samen met soortgenoten, zodra ze alleen zijn worden ze snel eenzaam. 

Chinese dwerghamster

De Chinese dwerghamster is schuwer dan andere soorten. Hij is lastig aan soortgenoten te koppelen en is daarom het beste alleen te houden. Hij heeft een langer staartje dan de andere soorten en lijkt daardoor een beetje op een muis. 

Campbelli dwerghamster

Deze hamsters kun je goed in een groep houden, bij voorkeur wel uit hetzelfde nest. Ze kunnen soms wel vechten om de rangorde te bepalen. Als dat duidelijk is, keert de rust vaak terug. Buiten de kooi zijn ze meestal lief, het zijn echte knuffelaars. In de kooi kunnen ze wel eens van zich afbijten om hun territorium te beschermen.

Beeztees Fred - Knaagdierenkooi - 58x38x29 cm - Zwart - Klein

Beeztees

Beeztees Fred - Knaagdierenkooi - 58x38x29 cm - Zwart - Klein

89.95
Beeztees Labyrint - Hamsterkooi - 50x28 cm - Zwart/Blauw - Klein

Beeztees

Beeztees Labyrint - Hamsterkooi - 50x28 cm - Zwart/Blauw - Klein

72.50
Beeztees Alex - Hamsterkooi - 58x38x25 cm - Grijs Oranje - Klein

Beeztees

Beeztees Alex - Hamsterkooi - 58x38x25 cm - Grijs Oranje - Klein

67.50

Huisvesting

Hamsters hebben voldoende ruimte nodig zodat ze genoeg beweging krijgen. Het zijn actieve dieren die graag graven en op onderzoek uitgaan. De minimale afmeting voor een hamsterblijf is 70x50cm en voor een Syrische hamster 100x50cm. Door er verdiepingen in te maken kun je het oppervlak vergroten. Pas wel op dat er niet te grote hoogteverschillen ontstaan waardoor de hamster kan vallen. Zorg voor voldoende schuilplaatsen waar ze in kunnen slapen of zich terug kunnen trekken. Een dikke laag bodembedekking geeft ze de kans om lekker te graven. Ze maken hierin hele gangenstelsels. 

De beste plek:

  • Zet de kooi op een droge en temperatuurvaste(tussen de 15 en 21 C°)plek. 
  • Buiten bereik van andere huisdieren (bijvoorbeeld kat of hond).
  • Niet in de felle zon.
  • Niet op een lawaaierige plek, je hamster heeft overdag rust nodig.
  • Zet de kooi nooit te dicht bij de gordijnen, de hamster kan hieraan gaan knagen.

Wat moet er sowieso aanwezig zijn in de kooi?

  • Een looprad. Voor dwerghamsters kun je een diameter van 16,5cm aanhouden en voor Syrische hamsters 29cm. 
  • Een drinkbakje of drinkflesje. Ververs het water dagelijks en let er bij een bakje op dat het niet vol komt te zitten met bodembedekking. Hierdoor kan de hamster niet goed drinken.
  • Een voerbakje. Bij voorkeur van steen. Een bakje van plastic is erg knaaggevoelig en makkelijk om te gooien.
  • Een goede laag bodembedekking om lekker in te graven. Kies voor een stofvrije bodembedekking zoals Back2Nature papierkorrels, hennepstrooisel, katoenvezel of maiskorrels. 
  • Verschillende speeltjes en huisjes om zich mee te vermaken. 
  • Een zandbakje om hun vacht in schoon te houden. Je kunt een bakje gebruiken dat wat groter is dan je hamster. Het bakje vul je met speciaal zand. Hierin kan je hamster lekker rollen en zijn vacht schoonhouden, maar sommige hamsters gebruiken het ook weleens als toilet.
Goudhamster in bodembedekking

Soorten kooien

Traliekooi

Een traliekooi bestaat vaak uit een plastic bak met daarop een frame van tralies. Ze zijn meestal voorzien van meerdere verdiepingen, een looprad en buizen. Door de tralies is er genoeg ventilatie, maar daarmee ook meer kans op tocht en kan de bodembedekking makkelijk uit de kooi vallen. Let er bij de verdiepingen wel op dat je hamster niet van te grote hoogtes valt. Je kunt hangmatjes plaatsen om dit tegen te gaan. 

Kunststofkooi

Dit zijn vaak kooien met een plastic onderbak met daarop een stukje tralies en een plastic deksel. Door het kleinere deel tralies valt er minder bodembedekking buiten de kooi, maar is er toch voldoende ventilatie. Ook deze kooien zijn vaak voorzien van buizen en verdiepingen. Je kunt je hamster hierdoor soms wat minder goed pakken en hij kan zijn behoefte doen in de buizen, waardoor je deze vaker moet schoonmaken. 

Aquarium/Terrarium

Een aquarium of terrarium is gemaakt van glas of plexieglas. Ze zijn van boven vaak open en verkrijgbaar in verschillende maten. De kans op tocht is zeer klein en bodembekking blijft netjes in de bak. Tegenwoordig worden aquariums en terrariums steeds vaker op een natuurlijke wijze ingericht, dit noem je hamsterscaping. Het ziet er leuk uit en bootst de natuurlijke leefomgeving van de hamster na. Er wordt gebruik gemaakt van natuurlijk materalen zoals hout en mos. Hierdoor wordt het een echte eyecatcher in je woonkamer en voelt je hamster zich snel thuis. 

Welkoop Muesli - Knaagdiervoer - 2 kg

Welkoop

Welkoop Muesli - Knaagdiervoer - 2 kg

7.95
Versele Laga Nature - Hamstervoer - Noten - 700 gram

Versele Laga

Versele Laga Nature - Hamstervoer - Noten - 700 gram

6.50
Beaphar Multi-Vit Vitamine preparaat - Supplement - 50 ml

Beaphar

Beaphar Multi-Vit Vitamine preparaat - Supplement - 50 ml

10.50
Science Selective Hamster - Hamstervoer - 350 gram

Science Selective

Science Selective Hamster - Hamstervoer - 350 gram

4.95

Voeding

Een dwerghamster eet tussen de 5 en de 10 gram en een Syrische hamster ongeveer 8 tot 15 gram voer per dag. Hij regelt zelf zijn voedselopname en je hoeft dus niet elke dag te voeren. Het beste is om je hamster om de dag een handje voer te geven. Doordat ze 'hamsteren' en dus hun voer opslaan voor later, is hun bakje vaak al snel leeg. Als je in hun slaapplek gaat kijken, zul je zien dat daar vaak voer ligt opgeslagen. Hamsters houden van voeding die rijk is aan zaden, granen, noten en dierlijke eiwitten. Je kunt kiezen voor gemengd voer of een alles in één brok. Bij de alles in één brok voorkom je selectief eten en weet je zeker dat ze alle nodige vitamines en mineralen binnenkrijgen. Om dit bij gemengd voer tegen te gaan kun je ervoor kiezen om pas opnieuw te voeren als alles opgegeten is. 

Een hamster houdt ook van verse groente en fruit zoals wortel, sla, andijvie, appel, witlof, paprika, komkommer, tomaat, peer en banaan. Geef dit wel in kleine hoeveelheden. Ook een stukje pasta of gedroogd brood nemen ze graag van je aan. Voor het tammaken of verwennen van je hamster kun je gebruik maken van (gedroogde)meelwormen. Die dragen daarnaast ook bij aan hun eiwitbehoefte. 

Gezondheid

Hamsters zijn kleine gevoelige dieren. Het zijn prooidieren en zullen daarom een aandoening zoveel mogelijk verborgen houden. In de natuur vallen dieren eerder ten prooi als ze zwak zijn. Je moet je hamster dus regelmatig controleren en goed in de gaten houden. Controleer wekelijks op kale plekken, wondjes of korstjes. Zijn de tanden niet te lang, de ogen en het kontje schoon? Als je hamster zich echt niet lekker voelt, dan kun je dat herkennen aan de volgende symptomen:

  • algemeen onwel (malaise)
  • verminderde alertheid
  • minder actieve houding van kop en lichaam
  • verminderde uithoudingsvermogen (radje rennen minder dan normaal)
  • vermagering
  • doffe, stugge vacht
  • afwijkende ademhaling
  • slechte eetlust
  • niet willen drinken

Neem bij vragen of twijfel altijd contact op met de dierenarts!

Tralieknagen

Hamsters die gehouden worden in een traliekooi kunnen gaan tralieknagen. Naast het vervelende geluid kan ook de verf loslaten en kunnen ze zich bezeren en hun tanden blijvend beschadigen. De hamsters knagen vaak aan de tralies omdat ze zich vervelen of aandacht willen. Om dit tegen te gaan kun je meer speeltjes in de kooi plaatsen of voor een andere kooi met meer ruimte kiezen. Bij het eruithalen van de hamster op moment dat hij knaagt, beloon je juist het gedrag en zal de hamster dit blijven herhalen. Geef je hamster geen eten door de tralies heen, hiermee leer je ze juist om aan de tralies te knagen. 


Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.